27 sierpnia 2025
Firmowe imprezy a alkohol – co można, a czego nie można?
Alkohol na firmowych wydarzeniach to temat, który od lat wzbudza kontrowersje. Co do zasady wszelkie zachowania polegające na dopuszczeniu do podawania lub spożywania napojów alkoholowych na terenie zakładu pracy są zabronione.
Poniżej przedstawiamy przykłady dopuszczalnych form konsumpcji alkoholu podczas firmowych wydarzeń.
Podejmowanie działań w celu uzyskania korzyści dla pracodawcy
Jeżeli spożywanie napojów alkoholowych spowodowane jest przekonaniem kontrahenta do zawarcia korzystnej transakcji albo wynika z zwyczajowo ugruntowanej tradycji, wówczas konsumpcja napojów alkoholowych nie narusza przepisów ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Warunkiem koniecznym jest, aby konsumpcja alkoholu nie miała negatywnego wpływu na funkcjonowanie procesu pracy oraz na morale pracowników, jak również nie wpływała na pogorszenie wizerunku firmy.
Udział pracowników w spotkaniach po godzinach pracy dla zaspokojenia potrzeb okolicznościowych
W wyroku z dnia 24 września 2015 r. (sygn. akt I PK 120/15) Sąd Najwyższy wskazał, że „udział pracowników w prywatnym spotkaniu okolicznościowym lub pożegnalnym innych pracowników zorganizowanym za zgodą pracodawcy po godzinach pracy oraz po godzinach funkcjonowania zakładu pracy w wydzielonej części (pomieszczeniu socjalnym) siedziby pracodawcy, połączony ze spożywaniem za przyzwoleniem pracodawcy niewielkich ilości alkoholu, nie stanowi ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków pracowniczych (art. 52 § 1 pkt 1 KP), chyba że doszło do naruszenia porządku i spokoju w miejscu pracy lub porządku publicznego”.
Konkludując treść powyższego wyroku należy uznać, że jeżeli pracownicy nie naruszają porządku i spokoju w miejscu pracy, przepisów BHP oraz przeciwpożarowych lub przepisów porządku publicznego, a spożywanie alkoholu odbywa się poza godzinami pracy za zgodą pracodawcy, wówczas spożywanie alkoholu jest dopuszczalne.
Podawanie i spożywanie nieznacznej ilości napojów alkoholowych ze względu na zwyczaje międzynarodowe
Możliwość podawania i spożywania nieznacznej ilości napojów alkoholowych przewiduje również Rozporządzenie Ministra Spraw Zagranicznych w sprawie wypadków i okoliczności, w których ze względu na zwyczaje międzynarodowe dopuszczalne jest podawanie i spożywanie nieznacznej ilości napojów alkoholowych z dnia 29 listopada 2004 r.
Zgodnie treścią rozporządzenia podawanie i spożywanie nieznacznej ilości napojów alkoholowych jest dopuszczalne ze względu na zwyczaje międzynarodowe podczas:
1) przyjęć oficjalnych i innych uroczystości organizowanych z udziałem cudzoziemców, w tym w szczególności przedstawicieli państw obcych, funkcjonariuszy organizacji międzynarodowych lub członków delegacji zagranicznych;
2) innych niż określone w pkt 1 spotkań z udziałem cudzoziemców, jeżeli przemawiają za tym względy kurtuazji dyplomatycznej.
Rekomendacja SDO Legal:
Przy organizacji wydarzenia, podczas którego spożywany będzie alkohol, warto zapoznać pracowników z zasadami uczestnictwa oraz ewentualnymi ograniczeniami w zakresie spożywania alkoholu.
Zobacz również
28 września 2025
Upał w pracy pod kontrolą – nowe przepisy ochronią pracowników przed przegrzaniem
28 września 2025

Zgodnie z przepisami Kodeksu pracy Pracodawca jest zobowiązany stosownie do możliwości i warunków prowadzić działalność socjalną wobec swoich pracowników. Organizacja imprez okolicznościowych, jubileuszowych bądź wigilii firmowych służy budowaniu relacji w zespole, wzmacnianiu więzi pracowniczych oraz pozytywnie wpływają na panującą w zespole atmosferę.